Ik vind detoxen pittig. Ik heb de afgelopen twee weken 2x een poging gedaan om op Ayurvedische wijze te detoxen (waarbij je alleen mungbonen en groenten eet), maar deze is 2x mislukt.

Volle maan & ongesteld


De eerste keer gaf ik de schuld aan de aankomende Volle Maan (na Volle Maan is een natuurlijker moment om te reinigen dan daarvoor) en aan mijn aankomende ongesteldheid, maar nu we alweer bijna een week verder zijn, kan ik het daar niet meer opgooien. Al ben ik nog wel ongesteld. Daarover gesproken...sinds mijn laatste bevalling verloopt die nog anders dan normaal, een teken dat ik hormonaal nog niet helemaal in balans ben en dit is dan ook precies de reden dat ik wil detoxen.

Teveel aan damp


Volgens de Ayurveda en de TCM (Chinese geneeskunde) is de lente een natuurlijk moment om te reinigen. Ayurvedisch gezien gaat de kapha (aarde & water) energie omhoog en kan dit de reden zijn dat je nu verkouden bent of je moe voelt. De Chinese Geneeskunde noemt dit signalen van een teveel aan damp.

Kleur op je bord


Waar de Ayurveda focust op een reiniging door een mono dieet van mungbonen en groenten, zijn de keuzes bij TCM gevarieerder. Deze geneeskunde legt de nadruk op voedsel wat verwarmt, zoals radijs en waterkers en adviseert bijvoorbeeld een aantal dagen misosoep met groenten te eten. Daar word ik persoonlijk al een stuk blijer van. Ik houd van kleur op mijn bord en iedere dag kitcheree (de naam van het Ayurvedische gerecht met mungbonen) is niet bepaald kleurrijk te noemen.

Mijn verklaring


Uiteraard zegt dit iets over mijn persoonlijkheid. Ik houd namelijk niet van saai en voorspelbaar, de gedachte dat ik 14 dagen lang hetzelfde eet, is voor mij een grote uitdaging. Als ik kijk naar mijn astrologische kaart (ik volg online een cursus tot astrologe, alsof ik het nog niet druk genoeg had :)) kan ik dat goed verklaren: mijn zonneteken staat in Boogschutter/ Steenbok, mijn maanteken in Kreeft en mijn ascendant in Stier.
Grofweg betekent dit dat ik voornamelijk besta uit het element aarde. Dit komt onder andere tot uiting in mijn onvermogen tot flexibiliteit. Go with the flow is voor mij een grote uitdaging. Ik kan mij daarentegen goed inleven in de emoties van anderen (de kracht van het water element) en ben behoorlijk gedetermineerd als het op doelen halen aankomt (kwaliteit van het aarde element, gek eigenlijk dat een persoonlijk doel als 14 dagen detoxen dan zo moeilijk is).
Voor nu heb ik het mezelf heel makkelijk gemaakt en heb ik besloten om de 6-daagse reiniging van Honestly Healthy te volgen. Dag 1 van deze detox ziet er volgens dit kookboek zo uit:
ontbijt: smoothie
lunch: groene salade
snack: groen sap
diner: pompoensoep

Detoxen past perfect bij de vurige energie van Ram


Zo'n dagindeling als hierboven ziet er voor mij perfect uit. Hier en daar tweak ik 'm een beetje om 'm wel Ayurvedisch verantwoord te laten zijn (niet teveel rauwkost e.d.). Deze detox vormt een perfecte voorbereiding op het detox weekend wat wij volgende week organiseren. Een reiniging in de lente helpt om innerlijke rust te krijgen, doordat je je voeding reduceert, gun je je lichaam de tijd om achterstallig onderhoud te plegen.
Voor mij geen overbodige luxe na de slapeloze nachten in de periode na mijn bevalling en de hectische dagen rondom het schrijven van mijn boek. Daarnaast zorgt een detox voor een helder hoofd waardoor je haarscherp ziet welke stappen je in je leven kunt zetten om vooruit te komen (wat weer mooi aansluit bij de huidige vurige energie van Ram).

The Moon Club


Tijdens The Moon Club deel ik meer informatie over de energie van de dag, detoxen, Ayurveda en allerhande selfcare zaken. Hier vind je meer info over The Moon Club (meedoen kost niets :)).

Focus op plantaardig


Geen zin in een uitgebreide detox? Probeer tijdens de lente dan in ieder geval zoveel mogelijk plantaardig te eten. Melkproducten en vlees zijn nu moeilijk te verteren en daardoor kan het ophopingen in je lichaam veroorzaken. Deze ophopingen uiten zich in bijvoorbeeld een loopneus, vaginale afscheiding en direct een vermoeid gevoel bij het opstaan hebben.

Afvallen


En wil je graag afvallen? Eet dan een week lang alleen maar soep als avondeten. Volgens de Ayurveda kun je gewicht verliezen door niet te snacken (inkopper!), 's ochtends alleen te eten als je honger hebt, 's middags een rijkelijk vullende maaltijd (warm!) te eten en 's avonds juist zo licht mogelijk. Zo krijgt je lichaam de kans al het eten wat je binnenkrijgt goed te verteren. Deze soep met wortel en gember is alvast een heerlijk recept om wekelijks op te nemen in je soep repertoire. Gember verwarmt je van binnenuit, de oranje kleur van wortel versterkt je tweede chakra (die van genieten) en geeft je echt dat comfort food gevoel waardoor je je langer verzadigd voelt na de maaltijd.
Voor 1 portie  Carrot & Lime soup heb je nodig:
2 wortels (in stukjes)
1/2 stengel bleekselderij (in stukjes)
1/2 kleine rode ui (in stukjes)
1/2 teentje knoflook (gesneden)
1 tl kokosolie
1 tl gedroogd kurkuma poeder
1 bio bouillon blokje
een scheutje citroensap
gekookt water
een stukje gesneden verse gember
Zo maak je het:
Verwarm kokosolie in een pannetje en voeg ui, gember en knoflook toe, laat even bakken (blijf erbij!) en voeg dan de kurkuma toe, roer alles goed door elkaar en voeg dan de wortel en bleekselderij toe. Roer nogmaals alles door elkaar, voeg water en bouillonblokje toe en laat ongeveer 15 minuten koken, totdat de wortel zacht is. Blender de soep tot ie glad is en voeg dan een scheutje citroensap toe.
Bron recept: Honestly Healthy

Vind vergelijkbare artikelen

ayurvedadetoxlentereinigenthe moon club

Deze artikelen vind je misschien ook interessant

Deze kristallen zorgen voor een goede sfeer in huis

Ik draag kristallen heel graag dicht bij me: ze geven me steun en energie. Maar wist je dat kristallen ook een enorm positieve uitwerking hebben op...

Frisse start? Deze kristallen ondersteunen je!

Wees eens eerlijk: zit jij vast in je eigen verhaal? Begin jij weleens een zin met: ik ben nu eenmaal zus en zo? Zonde, want daarmee houd je jezelf...