Wist je dat ik voor ik Rock Your World begon 5 jaar een lunchroom in Amsterdam heb gehad?
Het was in de tijd dat vegan en glutenvrij eten net in opkomst kwam en ik kon daarmee naar hartenlust in de keuken experimenteren. Ik haalde veel inspiratie uit My New Roots en The Green Kitchen Stories. Koken is een grote passie van mij en ik vind het leuk om dagelijks een zelfgemaakte maaltijd op tafel te zetten. Het afgelopen jaar was echter zo druk dat ik thuis qua koken de lat heel laag heb gehouden: weinig nieuwe recepten en zo simpel en snel mogelijk.
Begin December had ik echter als voornemen om alvast te vertragen, simpelweg omdat ik aan alles voelde dat het genoeg was. Ik was moe en ik ben moe. En dat is ok. Want het is ook direct mijn grootste win van dit jaar: ik besefte dat het ok was om moe te zijn aan het einde van het jaar. We willen graag het hele jaar door hetzelfde energielevel behouden om het meeste uit onszelf en uit de dag te halen, maar ieder seizoen heeft haar kwaliteiten (in de Selfcare Journal leer je hier meer over) en het meeste uit jezelf halen gaat niet op in de winter. Ik hoop dat dit een geruststelling voor je is en dat je hiermee jezelf toe kan staan om (als je deze twee weken vakantie hebt) een hele dag in je pyjama rond te lopen. Of niet als je daar geen zin in hebt... Maar een afspraakloze dag, zonder tijd, zonder verwachtingen doet het mens erg goed. En die donkere dagen zijn er niet voor niets :)
Luister deze podcast om meer te leren over het gunstige effect van reflecteren. 
Begin December had ik ineens weer de behoefte om mijn kookboekencollectie te bekijken en erin te bladeren voor het slapengaan (over unwinden gesproken :)). In mijn eerste vrije weekend in 2 maanden maakte ik een aantal recepten uit My New Roots en deze bananengranola was een absolute winner! Het hele gezin snoepte ervan.
Dit heb je nodig: 
80ml kokosolie
3 zeer rijpe bananen
120ml pure ahornsiroop
300gr glutenvrije havermout
185gr boekweitgrutten
185gr grote ongezoete kokosvlokken
70gr zonnebloempitten
2tl kaneelpoeder
1/2 tl fijn zeezout
140gr rauwe hele walnoten
Zo maak je het: 
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Smelt de kokosolie in een steelpannetje op laag vuur. Pureer de bananen met de gesmolten olie en de ahornsiroop in een keukenmachine of blender.
Meng de havermout, de boekweitgrutten, de kokosvlokken, de zonnebloempitten, het kaneelpoeder en het zout in een grote kom. Hak de walnoten grof en voeg ze toe. Spatel het bananenmengsel door het droge mengsel. Het resultaat is vrij nat.
Verdeel het natte mengsel gelijkmatig over de bakplaat en druk het stevig aan met de achterkant van een spatel, zodat je een compacte koek krijgt. Bak de koek 15-20 minuten in de oven toto hij goudbruin begint te worden.
Haal de bakplaat uit de oven en breek de koek met een spatel in grote stukken. Keer de stukken en ze terug in de oven. Bak ze ongeveer 15 minuten en keer ze ondertussen elke 3-4 minuten, waarbij je ze in steeds kleinere stukjes breekt. Als je de granol in totaal ongeveer 30 minuten hebt gebakken, moet hij droog, krokant en goudgeel zijn. Laat hem op kamertemperatuur afkoelen. Roer de granol pas als hij volledig is afgekoeld, zodat hij in kleine brokjes uiteenvalt.
 

Deze artikelen vind je misschien ook interessant

Herfst + Ayurveda proof: Gebakken havermout met walnoten en blauwe bessen

Warm ontbijten is zo belangrijk in de herfst en winter. Het is echt de key om je gevoed te blijven voelen op koudere dagen. Check wel even of je sp...

Ayurvedische recepten om de winter door te komen

Ik ben fan, dus misschien heb je dit kookboek al een paar keer op onze insta voorbij zien komen: Holy Happy Belly. Dit boek bevat heerlijke Ayurved...